Tobula veja – įmanoma!
Tikriausiai žinote tokį pasakymą, kad „Kaimyno veja visada atrodo žalesnė“. Šie žodžiai turi potekstę, bet žvelgiant su humoru – gal kaimynas veją tręšia tinkamomis trąšomis?
Kiekvieną veją galima užauginti dekoratyvią – žalią, lyg kilimą.
Tai nėra sunku, bet reikalauja mūsų pastangų ir tinkamų vejos trąšų.
Yra keli vejos atgaivinimo po žiemos etapai ir kiekvienas iš jų yra labai svarbus. Skarifikavimas, dirvos nurūgštinimas, samanų naikinimas. Tik atlikę šiuos darbus galime vejai duoti naudingų maisto medžiagų.
Norime papasakoti apie paskutinį etapą – vejos tręšimą ir kodėl verta rinktis kompleksines ilgalaikio poveikio trąšas.
Kodėl veją reikia tręšti kas metus?
Gerai prižiūrima veja turi būti dažnai ir reguliariai pjaunama, bet su nupjauta žole išnešame dalį maisto medžiagų. Taip trąšos per pjovimo sezoną po truputį pasišalina iš dirvos. Kad kaskart nupjauta žolė ataugtų dekoratyvi jai reikia maisto medžiagų esančių dirvoje. Dėl to turime tręšti vejos trąšomis kas metus, o tobuliausia kas sezoną.
Trąšos vejai. Kam tręšti, jeigu paskui reikės pjauti veją labai dažnai?
Esame girdėję tokį klausimą ir galime atsakyti, kad viskas priklauso nuo trąšų. Mūsų rekomenduojamos trąšos yra ilgalaikio veikimo. Dėl specialios sudėties jose esantis azotas (N) išsiskiria į veją palaipsniui ir jai užtenka maisto medžiagų nepertraukiamai. Tad trąšos veikia 2 kartus ilgiau, paprastai nuo 4 iki 6 savaičių. Dėl lėto medžiagų atidavimo žolė nepradeda želti labai greitai, o gražiai žaliuoja palaipsniui.
Po tręšimo atsiradusios dėmės rodo, kad maisto medžiagos pasiskirstė netolygiai. Todėl labai svarbu, kad trąšos būtų kompleksinės, o ne trąšų mišinys.
Esminis skirtumas – tai, kad mišinyje maisto medžiagos sumaišytos atskirose granulėse, o kompleksinėse trąšose kiekviena granulė turi atitinkamą maisto medžiagų proporciją. Todėl galime būti tikri, kad visose vejos vietose maisto medžiagos pasklis tolygiai, taip garantuojant tolygią žalią spalvą.